Forord
Den norske Helsingforskomité er en norsk menneskerettighetsorganisasjon med virksomhet i Norge, Øst-Europa, Sentral-Asia og globalt. Vi støtter menneskerettighetsarbeid i regi av sivilsamfunnsorganisasjoner og driver prosjekter for å dokumentere og bekjempe straffrihet for brudd på menneskerettighetene. Vi samarbeider med parlamentarikere som fremmer religions- og trosfrihet (IPPFoRB), og er medlem av noen av de største internasjonale nettverkene av menneskerettighetsorganisasjoner, som FIDH og CICC.
Helsingforskomiteen arbeider for at alle mennesker, uansett etnisk, religiøs eller seksuell identitet, skal ha grunnleggende friheter, kunne delta i frie og demokratiske valg og nyte godt av rettssikkerhet. Lover og regler må være lik for alle. Vi bruker mange forskjellige metoder, som å rapportere om menneskerettighetsbrudd, observere valg, utvikle databaser med dokumentasjon og å undervise. Vi publiserer artikler, rapporter, bøker og videointervjuer og deltar i kampanjer for å få myndigheter til å sette menneskerettighetene først. Gjennom sosiale medier øker vi bevisstheten og den politiske viljen til å konfrontere overgrep og respektere menneskerettighetene.
En betydelig del av vår virksomhet er viet å styrke arbeidet til menneskerettighetsorganisasjoner og -forsvarere, varslere, journalister og advokater. Vi er spesielt opptatt av å støtte enkeltpersoner, grupper og nettverk som er mest utsatt.
Helt siden Helsingforskomiteen ble startet i 1977 har situasjonen for minoriteter vært et viktig tema. I Norge har vi vært opptatt av samenes situasjon, men særlig av hvordan den norske statens langvarige politikk for å assimilere de reisende (romanifolket/taterne) har hatt store skadevirkninger og ført til brudd på menneskerettighetene og de verdiene som de beskytter.
Personer fra de reisende tok kontakt med Helsingforskomiteen på 1990-tallet for å fortelle sine historier. Dette var medvirkende til at det ble igangsatt forskning om romanifolkets historie og situasjon i Norge i regi av Forskningsrådet. I 2008 arrangerte vi en nasjonal høring om situasjonen til folkegruppen og i 2009 ble en omfattende rapport publisert.
Helsingforskomiteen bidrog dermed til at en offisiell granskning av den norske romanipolitikken ble gjennomført av det såkalte Vollebæk-utvalget. Siden etablerte Stortinget en sannhets- og forsoningskommisjon for samene, kvenene/norskfinnene og skogfinnene, som leverte sin rapport 1. juni 2023. Den konkluderte blant annet med at «[f]ornorskingspolitikk og urett har dyptgående negative konsekvenser for gruppenes kultur, språk, helse og tradisjonelle næringer. … fornorskingen har rammet mye bredere, og vært mer inngripende på flere samfunnsområder enn tidligere kjent. Særlig barn og unge har blitt rammet av fornorskingstiltak gjennom hele fornorskingshistorien.»
Det er positivt at den norske staten – som disse granskningene viser – har endret politikken fra assimilasjon til aksept og støtte til personer med en annen etnisk og kulturell identitet enn majoritetsbefolkningen har. Men som vi viser i denne rapporten henger mye igjen fra den tiden hvor lover og politikk motarbeidet samisk, kvensk, skogfinsk, romani, romer og jødisk identitet innenfor Norges grenser.
Rapporten bygger på et omfattende prosjekt i Helsingforskomiteen, som ble støttet av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (BUFdir): «Tiltak mot rasisme, diskriminering og hatefulle ytringer». I tillegg til forfatteren deltok flere ansatte i gjennomføringen av prosjektet. Mina Skouen bidrog med prosjektledelse og innhenting av informasjon og Lasse Thomassen til innhenting av informasjon og produksjon av materiale for sosiale medier. Tidligere generalsekretær og seniorrådgiver Bjørn Engesland gjennomførte et stort antall intervjuer og møter med enkeltpersoner og organisasjoner.
Rapporten representerer ikke et sluttpunkt for Helsingforskomiteens engasjement for de nasjonale minoritetene i Norge. Vi ønsker å forbli en aktør som setter viktige spørsmål på agendaen og bidrar til å styrke rettighetene for minoritetene.
Berit Lindeman
Generalsekretær
Oslo 14. desember 2023